Fethiye’de düzenlenen etkinlikte, Türkiye'de ilk yüz nakli yapılan Uğur Acarile ikinci yüz nakli yapılan Turan Çolak ile 35 yıl önce ilk böbrek nakli yapılan 3 kişiden biri olan Mehmet Şahan, vatandaşlarla sohbet edip sorularını yanıtlayarak organ bağışının önemine değindiler. İlk yüz nakli yapılan Uğur Acar Çok mutluyum çünkü hayatım değişti” dedi.
Akdeniz Böbrek Hastaları ve Organ Nakli Sosyal Yardımlaşma Derneği tarafından Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi salonunda gerçekleştirilen etkinlikte, Türkiye’de ilk yüz nakli yapılan Uğur Acar, ikinci yüz nakli yapılan Turan Çolak ile 35 yıl önce ilk böbrek nakli yapılan 3 kişiden birisi olan Mehmet Şahan, vatandaşlarla sohbet edip onların sorularını yanıtladı. Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Organ Nakli Merkezi Koordinatörü Onur Yılmaz’da düzenlenen organizasyonda Organ nakli ve bağışı konulu sunum gerçekleştirdiler.
Akdeniz Böbrek Hastaları ve Organ Nakli Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Şahan, yaptığı konuşmasında, 35 yıl önce böbrek rahatsızlığı nedeniyle makineye bağlandığını anlattı. O dönemde herkesin kendisi için Ölür yaşamaz dediğini belirten Mehmet Şahan, köyde çobanlık yapan dayısının böbreğini bağışlamasıyla hayata tutunduğunu söyledi.
Mehmet Şahan Böbrek naklinden sonra sağlığına kavuştuğunu ve çocukları olduğunu belirterek Çocuklarımın hepsi devlet memuru oldu. Ben de 25 yıl
devlet memurluğu yaptım. 20 yıldır da derneğin başkanlığını yapıyorum. Dayımın bir böbreğiyle bir aileyi büyüttük, hala da yaşıyoruz. Bana Sen yaşamazsın diyenlerin hepsi şimdi öldü, ben hala yaşıyorum” dedi. Böbrek hastalarının diyalize mahkum olmamalarını isteyen Mehmet Şahan, nakil olma şansı olanların mutlaka nakli denemesi gerektiğini belirterek Organ nakli bilincinin toplumun tüm kesimine yerleşmesinde herkesin üzerine önemli görevler düştüğünü kaydederek, Türkiye'de 75 bin böbrek hastası olduğunu, bu nedenle çalışıp seslerini ülkeye duyurmaları gerektiğini” söyledi. Bu tür etkinlikleri yapmak için Türkiye’yi dolaştıklarını söyleyen Şahan, Fethiye’de vatandaşların etkinliğe duyarsız kalmasına ise üzüldüğünü ifade etti.
Türkiye’de ilk yüz nakli yapılan Uğur Acar konuşmasında “2011 yılında Ankara’ya gitmiştim. İl Sağlık Müdürlüğünde bir görüşme yaptım ve oradan Akdeniz Üniversitesi Hastanesine giderek yüz nakli ile ilgili bilgi aldım. Yaklaşık 6 ay sonra Türkiye’nin ilk yüz nakli olan hastası oldum. Çok mutluyum çünkü hayatım değişti.
Sizlerin de her konuda organ bağışına duyarlı olmanızı isterim. Biz il ve ilçeleri geziyoruz. Bu tür organizasyonlarla organ bağışının önemini anlatmaya çalışıyoruz. Sizler de bu bilinci çevrenizdekilere aşılayın” diye konuştu.