Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv          Rss Listesi

POTPORİ
   
 

Mehmet Uçar ¬

Mehmet Uçar

 POTPORİ
 Yazı Boyutu

 Tarih : 24.11.2014 - 12:48:53 


Yetkilileri, bedelli askerlik yasalarıyla insanlarımızı askerlikten soğutmamaya; kanunlara uymada en başta kendilerini sorumlu davranmaya ve halkın içtiği suya göz dikmemeye davet ediyorum. Eğer herkes bu ülkede eşit vatandaş ise lütfen bedellinin, hukukun ve halkçılığın suyunu çıkarmayalım.


POTPORİ

BEDELLİ

Bugünlerde tartışılan konulardan biri de bedelli askerlik meselesi. İlk anda ne var bunda, hükümet başvuru sahiplerinden topladığı parayı sonuçta vatandaşlar için kullanmayacak mı diyenlerimiz olabilir. Ama öyle değil değerli okurlarım. Her defasında bu son denilerek çıkarılan bedelli askerlik yasaları halkın gariban kesimlerinde çok ciddi bir burukluk oluşturuyor. Dört erkek kardeş olup da hepsi askerliğini vatan borcudur diyerek ödemiş insanlarımız var etrafımızda. Gündeme düşen tartışmalar tazeliğini korurken askerlik yaparak acaba yanlış mı yaptık diye gayri ihtiyari serzenişte bulunuyor bu insanlar. Son yıllarda, parası olanlar bu ülkede her şeyden muaf tutuluyor duygusu yerleşmeye başladı kamu vicdanında. Bedelli üzerinden toplanan paraların tam olarak nereye kullanıldığı ise meçhul. Ayrıca son defa denilip yeniden ısıtılarak masaya sürülen bedelli meselesinde hem yaş hem de meblağın epey aşağıya çekileceği de basına yansıyan haberler arasında. Bu amaçla toplanan paraların tamamı, askerliğini fakirliğinden dolayı kışlada yapan vatandaşlarımızın geride kalan yakınlarının ihtiyaçları için kullanılamaz mı? Gariban, hem bedelli kapsamına giremiyor hem de o askere gittiği için geride kalan yakınları ekonomik olarak çalışan sayısı ailede bir kişi azaldığı için daha da fazla bedel ödüyor. Birisi zenginliğinden dolayı ödülünü(!) alıyor ve askerlik süresinde ekonomik kayba uğramadığı gibi bu sürede aktif olarak çalıştığı için bedellinin parasını kısa sürede kazanma imkanına sahip oluyor. Diğeri ise hem zengin olmadığı için bedelli kapsamına giremiyor hem de bu sürede çalışamadığı için mali açıdan bedel ödüyor. Adaleti sağlamanın bir orta yolu bulunmalı diye düşünüyorum.

 

HUKUK DEVLETİ

Başbakan, meclisteki yemin töreninde sıklıkla hukuk devleti vurgusu yaptığında doğrusu epey ümitlenmiştim. Kendisi akademisyen kökenli birisi olduğu için idarenin eylem ve işlemlerinde meşruiyet konusunda artık daha hassas olunacak diye. Zira her yeni hükümet, yeni heyecanlarla yola çıkar ve dışarıya sızdırılmasa da geçmişe dönük derin bir özeleştirinin ardından kurulur. Ancak aradan geçen 3 aya rağmen MEB'deki Şube Müdürlüğü mülakatları ve atamalarında en az 10 farklı mahkeme kararı uygulanmıyor. Gerek idare mahkemeleri, gerek bölge idare mahkemeleri ve gerekse Danıştay'ın son derece somut gerekçelerle verdiği yürütmeyi durdurma kararlarını bakanlıkta takan yok. Hukuk devletinin en müşahhas yüzü, kural koyucuların, koydukları kurallara önce kendilerinin sadakat göstermeleridir. Vatandaşlar mahkeme kararlarına uymadığında hemen cezai müeyyide uyguluyoruz; ama  MEB'in en tepe yöneticisinin hukuku yok sayan yaklaşımları görmezden geliniyor. Ayrıca okul müdürlerine ilişkin yapılan değerlendirme süreç ve kriterlerinin objektiflikten uzak olduğuna dair mahkeme kararları, her gün ülkemizin dört bir yanından basına düşüyor. Deniz bitmiş ve kara görünmüştür; bu böyle gitmez, gitmemeli. 'Üstünlerin hukuku değil hukukun üstünlüğü' diyen sizlersiniz sayın başbakan... İktidarınızda yeni bir 'üstünler zümresine' mani olunmasını beklemek en tabii hakkımız... Yukarıda zikrettiğimiz her iki konuda görevini kötüye kullananlar, mutlaka açılacak tazminat davalarıyla mahkemelerce cezalandırılacaktır; fakat idarenin de gerekli adımları atması zorunludur. Mahkeme kararlarının uygulanmasında atılacak adım, hukuk devletine olan inancı arttıracaktır.

 

HALKÇILIĞIN SUYU

Muğla büyükşehir olmazdan evvel ilçemizin birim fiyat olarak suya ödediği rakamla bugünkü fiyatlar arasında 3 kattan fazla bir fark var. Meskenlere ve kamu kurumlarına gelen faturalar el yakar cinsten. İçtiğimiz su aynı su; suyun geldiği mesafe değişmedi; büyükşehir belediyesinin suyla ilgili bir yatırımını görmedik ve duymadık henüz. Peki nereden  kaynaklanıyor bu fiyat farkı? Bunun vatandaşlara bir izahı olmalı değil mi? Biz kendi adımıza yetkililerden sorup soruşturduk ve bu artışın büyükşehir belediye meclisinin kararı olduğunu öğrendik. Mecliste çoğunluk CHP'de olduğuna göre karar, onların isteğiyle alınmış bir bakıma. Elbette büyükşehir belediye meclisinin kanunla kendisine verilen yetkileri kullanma konusunda hakkı vardır. Ancak biz sade vatandaşlar olarak halk partisi iddiasını taşıyanların bunu kararlarına yansıtmalarını beklerdik. Yoksa 'adalette' olduğu gibi 'halkçılığın' da mı suyu çıktı?  Zira halk adına karar verenlerin halkı düşünmeleri ve fahiş fiyat artışından kaçınmaları icap ederdi. Tabii bu halkçılık sözde değil de özdeyse...

v   ÇAĞRI: Yetkilileri, bedelli askerlik yasalarıyla insanlarımızı askerlikten soğutmamaya; kanunlara uymada en başta kendilerini sorumlu davranmaya ve halkın içtiği suya göz dikmemeye davet ediyorum. Eğer herkes bu ülkede eşit vatandaş ise lütfen bedellinin, hukukun ve halkçılığın suyunu çıkarmayalım. 




Yazdır

Word'e Aktar

Yorum Ekle Tavsiye
 
1 2 3 4 5   Puan Yok  
 Kaynak :  Mehmet Uçar

 Kategori  GÜNCEL

860 Kişi Tarafından Okundu.

Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Yazara Ait Diğer Yazılar

 
 
 

 

 Reklam

 Duyuru

 Reklam

 Köşe Yazıları

Ramazan Yıldırım

Ramazan Yıldırım ¬
ÜLKEYİ GEREN BİR CUMHURBAŞKANI: TAYYİP ERDOĞAN

Asım Cezayirlioğlu

Asım Cezayirlioğlu ¬
TÜRKİYE'DE "KUTUPLAŞMA"

Mehmet Uçar

Mehmet Uçar ¬
SURİYE SINIRIMIZDA NE Mİ OLUYOR?

Mesut Koç

Mesut Koç ¬
TERÖR VE BÖLGENİN AKIBETİ
 
 Reklam

 Ziyaretçi İstatistikleri
   
 Online : 2
 Bugün : 628
 Dün : 723
 Toplam : 1963552
 Ip No : 18.119.213.235
     

 Reklam

 Reklam

 Takvim

Nisan 2024

Pts Sal Çrş Prş Cum Cts Pzr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

 Reklam

 
 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam






RESMİ İLAN |SİYASET |EĞİTİM |GÜNCEL |ASAYİŞ |TURİZM |KÜLTÜR-SANAT |SAĞLIK |EKONOMİ |SPOR | Gizlilik Politikası


 

   © Copyright - 2012- Fethiye Haber Merkezi - ANASAYFA - Tüm Hakları Saklıdır. 


Bu sitede

Çilem.Net Haber Yazılımı kullanılmaktadır.