Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv          Rss Listesi

TÜRKİYE’NİN DEMOKRASİ HAFIZASI
   
 

Asım Cezayirlioğlu ¬

Asım Cezayirlioğlu

 TÜRKİYE’NİN DEMOKRASİ HAFIZASI

TÜRKİYE’NİN DEMOKRASİ HAFIZASI
 Yazı Boyutu

 Tarih : 25.11.2014 - 09:50:28 


Demokrasi yolculuğunda ortaya çıkan değişimin motor gücü siyasettir. Siyasi iradeyi bir kenara koyduğunuz zaman bu değişimi açıklamakta zorlanırız. Bu süreçte değişimi tetikleyen siyasi irade olmuştur. Ortaya çıkarılan onca engel siyasi irade tarafından bertaraf edilerek yeni bir özgürlüğün kapısı aralanmıştır. Bugün her kurum kendi içinde demokratikleşme sürecinden geçmektedir.


                                 TÜRKİYE’NİN DEMOKRASİ HAFIZASI

     Yirmili yaşlardaki gençlerimizin Türkiye'nin demokrasi yolculuğunu anlayabilmeleri yaşamış oldukları kısa ömürleri sebebiyle zor gözükmekte. Bugünün gençliği hayatı Facebook, Twitter ve internet üzerine sınırlandırdığı için hayatın gerçekleri ile yüzleşmeleri mümkün gözükmemekte.
     Bizler Türkiye'nin gelmiş olduğu noktayı anlamak için geçmiş 30 yıla bakmamız gerekir. Bugünün Türkiye'sini beğenmeyenler 80'li, 90'lı yılları iyi okumaları gerekir. Ülkede seçilmişlerin haklarının ne kadar kısıtlı olduğunu iyi görmeleri gerekir. Gündemi belirleyen "üst düzey komutanları" iyi okumaları gerekir. Geriye dönüp baktığımız zaman siyasetçilerin gündem belirlediği zamanlar; seçim zamanları birbirleri hakkında söyledikleri sözler ve ülke gündemine dair belirttikleri gerçekler! diyebiliriz. Uzun yıllar yapılan siyasetin  günlük politikalar ile ülke yönetildiğini görüyoruz. Bir ev bile idare edilirken bir kaç yıllık plan yapılmasına rağmen güzelim ülkeyi yönetenler hep günü birlik hareket ettiler. Belli bir vizyonu olmayan siyasetçiler ülkenin geleceğine dönük politika belirleme derdine düşmediler. Yılların getirdiği siyasi yaklaşımlarla toplumu idare etme kolaycılığına kaçtılar. Hiçbir zaman paradigma değişikliğine gitmediler. İdealler hiçbir zaman hayata geçirilmedi. Hoş günlük siyasi kavgaların içinde ömrünü tüketen bizim bilmiş siyasetçilerin geleceğe dönük, ülkeyi bir adım daha ileri götürecek, bölgesinde lider ülke olma derdine düşmeyen siyasetçilerden elbette ideallerden, hayallerden bahsetmemiz şık olmaz.
     Türk toplumunun dinamik yapısına siyasetçiler yıllarca ayak uydurmakta zorlandı. Toplumsal alanda yaşanan değişimin sınırlı kalması için ülkeyi yönetenler özel bir çaba içinde oldular. Değişimi durdurma adına hep kavramlarla toplumun zihnini bulandırdılar. Laiklik, irtica kelimelerini duyduğumuz zaman bilin ki orada bir iş vardır. Toplumsal dinamikler önlemez hale geldiği zaman önleyici tedbirler- ki geçici tedbirler, pansuman tedbirler- olarak e-muhtıra, muhtıra veya darbe seçenekleri toplumu dizayn etme amacıyla hep yedekte tutuldu. Bu memleket altı defa gidip yedi defa gelen  siyasetçileri gördü. Sağ olsun siyasetçiler de milletin temsilcisi olma işlevini sadece seçim zamanları geçici süreliğine hatırladılar.
   Peki geldiğimiz noktada neredeyiz?
   Sahiden bugün almış olduğumuz yol imrenilecek bir yol mudur?
    Gelmiş olduğumuz noktanın mesafesi açısından sadece faili meçhullerin bile ortadan kalkması başlı başına demokrasi hamlesidir. Bugünün Türkiye'sini konjonktüre bağlayanlar son yıllarda her alanda ortaya çıkan olumlu gelişmeleri narkozlama çabası içinde olduklarını görmemiz mümkündür.
     Demokrasi yolculuğunda ortaya çıkan değişimin motor gücü siyasettir. Siyasi iradeyi bir kenara koyduğunuz zaman bu değişimi açıklamakta zorlanırız. Bu süreçte değişimi tetikleyen siyasi irade olmuştur. Ortaya çıkarılan onca engel siyasi irade tarafından bertaraf edilerek yeni bir özgürlüğün kapısı aralanmıştır. Bugün her kurum kendi içinde demokratikleşme sürecinden geçmektedir. Sabah uyandığımız zaman "üst düzey komutanın" açıklamalarını gazete sayfalarında göremiyoruz. Veya "genç subaylar rahatsız" manşetlerinin bugün itibari ile bir anlam ifade etmediğini artık biliyoruz.
       Peki gelmiş olduğumuz nokta gerçekten demokratik inşa dönemi midir?
      Hiç kuşku yok ki bu sorunun cevabı evettir. 2007 ve sonrasına bakarsak bu sorunun anlamı bir kez daha ortaya çıkar. Vatandaşların elde etmiş olduğu bireysel haklar bu değişimin göstergesidir.  Şunu da belirtelim. Ülkenin demokratik açıdan hamle yapması demek ekonomik açıdan sınıf atlaması anlamına gelir. Basit bir örnek ise Marmaray, İzmit Körfezi'nde inşası devam eden dünyanın en büyük orta açıklıklı 4. Asma köprüsü özelliğini taşıyan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü inşaatı. Tüm bunlar bu ülkede son yıllarda ileriye doğru değişimin başladığının işaretidir.
 
                 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ
     Günümüz dünyasında ekonomik getiri amacıyla yılın değişik günlerinde toplumun farklı gruplarına dair özel günler icat edilmiş. O gün yapılan kampanyalarla biraz daha fazla kazanç peşinde koşan işletmeler insanları cezbedecek etkinliklerde bulunmaktalar. Bunlardan bir tanesi de öğretmenler günü. Öğretmenlere adanmış bu gün ise bize bir darbe sonunda hediye edilmiş. Bir anlamda sus payı diyebilirsiniz. 
      Her yıl  24 Kasım, Öğretmenler Günü olarak kutlanır. O güne özgü olarak öğretmenlerin yaptığı fedakarlıklar, özveriler dile getirilerek canım öğretmenim repliği ile o günü tamamlarız. Eğitim ve öğretimin önemi vurgulanır. Bunu hayata geçiren öğretmenlere şiirler okunur. Bol bol öğretmenleri öven konuşmalarla karnımızı doyururuz. Tüm bunlara rağmen 24 Kasım Öğretmenler günü kutlu olsun.
asimcezayirlioglu@hotmail.com
25 KASIM 2014 SALI





Yazdır

Word'e Aktar

Yorum Ekle Tavsiye
 
1 2 3 4 5   Puan Yok  
 Kaynak :  Asım Cezayirlioğlu

 Kategori  GÜNCEL

2441 Kişi Tarafından Okundu.

Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Yazara Ait Diğer Yazılar

 
 
 

 

 Reklam

 Duyuru

 Reklam

 Köşe Yazıları

Ramazan Yıldırım

Ramazan Yıldırım ¬
ÜLKEYİ GEREN BİR CUMHURBAŞKANI: TAYYİP ERDOĞAN

Asım Cezayirlioğlu

Asım Cezayirlioğlu ¬
TÜRKİYE'DE "KUTUPLAŞMA"

Mehmet Uçar

Mehmet Uçar ¬
SURİYE SINIRIMIZDA NE Mİ OLUYOR?

Mesut Koç

Mesut Koç ¬
TERÖR VE BÖLGENİN AKIBETİ
 
 Reklam

 Ziyaretçi İstatistikleri
   
 Online : 5
 Bugün : 254
 Dün : 588
 Toplam : 1967130
 Ip No : 18.118.210.213
     

 Reklam

 Reklam

 Takvim

Nisan 2024

Pts Sal Çrş Prş Cum Cts Pzr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

 Reklam

 
 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam






RESMİ İLAN |SİYASET |EĞİTİM |GÜNCEL |ASAYİŞ |TURİZM |KÜLTÜR-SANAT |SAĞLIK |EKONOMİ |SPOR | Gizlilik Politikası


 

   © Copyright - 2012- Fethiye Haber Merkezi - ANASAYFA - Tüm Hakları Saklıdır. 


Bu sitede

Çilem.Net Haber Yazılımı kullanılmaktadır.