Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv          Rss Listesi

'FAYDASIZ RANDEVU'
   
 

Mehmet Uçar ¬

Mehmet Uçar

 'FAYDASIZ RANDEVU'
 Yazı Boyutu

 Tarih : 22.12.2014 - 07:53:55 


Fetret dönemi yaşadığımız bugünlerde herkesi 'Oku!' emrine uymaya davet ediyorum.


'FAYDASIZ RANDEVU'

            Kelimenin tam manasıyla fetret döneminde yaşıyoruz dostlarım. Son günlerde etrafımızda olup bitenlere bir isim vermek gerekirse bu ancak 'fetret' sözcüğüyle karşılanabilir. Dünya üzerindeki mazlumların feryatlarına koşmasını beklediğimiz ülkemiz insanının içine düştüğü girdabın derinliği bizi ziyadesiyle ürkütüyor. Kim ne derse desin, basın üzerinden hangi algı oluşturulmaya çalışılırsa çalışılsın; bir bumerangın içinde alabora olan toplum, ne oluyor, ne nedir, yaşanan olaylar nasıl algılanmalıdır, medyanın sunduğu haberlerle hedeflenen amaç nedir diye sorabiliyor ve içinden geçtiğimiz süreci ihtiyatla analiz edebiliyor mu, doğrusu kuşkuluyuz. Peki ne yapmalı da bu hengamenin içinden sağlam bir ruh haliyle çıkmalı? Bunun yolu temiz beslenmeden geçiyor. Beslenmenin hem bedeni yönü hem de zihni boyutu eğer temiz olmazsa tanığı olduğumuz gelişmeleri sağduyu ile tahlil etmek ve buradan sıhhatli bir sonuca gitmek mümkün olmayacaktır.

            Tüm Müslümanlar olarak, sağlıklı kalabilmek için beslenmenin temiz olmasını nasıl sağlayacağız sorusunun cevabını aramalıyız. Bizce gerek yediğimiz ve içtiğimize gerekse okuduklarımıza özen göstererek bunu elde edebiliriz. Öncelikle rızkın helalinden temin edilmesi, inanç, düşünce ve fikirlerin selameti açısından elzemdir. Bunun kadar önemli bir diğer unsur da ne okuduğumuz ve nasıl okuduğumuzdur. Bendeniz, İlahi kelamı ve tefsirlerini, hadisleri, özellikle toplumsal olaylara münhasır olanlarını daha bir rikkatle okumaya çalışıyorum şimdileyin. Çünkü 'insanı tanımak ve anlamak' için Yaratan'ın betimlemeleri bizim için en temel referans olmak durumundadır. O'nun bildirmesiyle insanın, hem aşağıların aşağısına inebileceğini hem de meleklerin üstüne çıkabileceğini öğrendiğimizde, bugün için de ciddi çözümlemeler yapabiliyoruz. Kur'an-ı Kerim'de anlatılan menkıbelerin o günle sınırlı olmadığını, bugünü ve yarını da kuşatan anekdotlar olduğunu bir kez daha fark ediyoruz. Sonra Sezai KARAKOÇ ve İsmet ÖZEL gibi asrımızın duygu, düşünce ve fikir sütunlarına müracaat ediyorum. Mesela 'yeşil sarıklı ulu hocalar/bunu bana öğretmediniz!' mısralarıyla Sezai KARAKOÇ'un dert edindiği meseleler neydi diye soruyorum hepimize. Bu yüzden mi kendisine 2011'de cumhurbaşkanlığınca verilen 'Kültür Sanat Büyük Ödülü' törenine gitmiyor; parayı yardım için filanca kuruluşunun hesabına yatırıp plaketi de postayla gönderiverin diyordu. Bir Yusuf Masalı'nın Sebeb-i Telif bölümünde İsmet ÖZEL, 'Başkalarının aşkıyla başlıyor hayatımız/ve devam ediyor başkalarının hınçlarıyla/düşmanı gösteriyorlar, ona saldırıyoruz/siz gidin artık/ düşman dağıldı dedikleri bir anda/anlaşılıyor/baştan beri bütün yenik düşenlerle/aynı kışlaktaymışız/incecik yas dumanı herkese ulaşıyor/sevinç günlerine hürya doluştuğumuzda/tek başınayız' dizeleriyle bugünleri mi resmediyordu?      

            Yazımızın başlığı İsmet ÖZEL'in 2014 Eylül'ünde yeniden TİYO Yayınevi'nden(Tam İstiklal Yayıncılık Ortaklığı)yayınlanan son kitabının adı. 1986'da Faydasız Yazılar, 2000'de Bilinç Bile İlginç ve 1996'da Tavşanın Randevusu isimleriyle okurla buluşan yazılarının bir araya getirilmesi ve bunlara yeni yazılarının eklenmesiyle karşımıza çıkan bu eserin önsözüne baktığımızda "Faydasız Randevu'nun Türkiye'de çorbada tuz misali bir faydası dokunması benim için hayati bir önem taşımasaydı ne bu kitabı, ne de herhangi başka bir şeyi yazardım. Uyduruk ifade ve ibareler içinde boğulmuş insancıkların 'çağına tanıklık etmek', faaliyetine yüksek bir değer atfettiğine 'tanık oldum.' Onların her birini birer insancık görmem hepsinin işin doğrusuna yanaşmaktan imtina etmesi, doğrudan ölümden korkar gibi korkmalarıdır. İşin doğrusu Allah'ın birliğine şahadetle onun yolunda şahadetin birbirinden ayrılmayacağıdır. Ben solcu görünerek Türkiye'nin sosyalist bir idareye kavuşmasına engel olanlar gördüm. Hiçbir şekilde onların arasında değildim. Müslüman görünerek Türkiye'nin İslami bir idareye kavuşmasını engellemiş olan ve halen Türkiye Cumhuriyeti'nin haritadan silinmesi yolunda yelken kürek telaş içinde olanlar ise beni aralarına almadı. İstemiş olsam dahi onlardan hiçbirisiyle tesanüte varan anlaşma mahalli paylaşmadım. Ömrümün sona ermesine çok zaman kalmadı. Çocukluğumdan beri her vesileyle koşa koşa ve büyük bir hevesle kavil mahalline varıyorum. Şimdiye kadar orada kimseyle karşılaşmadım. Randevu gerçek; ama faydasız." serlevha cümleleri yer alıyor.

            1986 yılındaki baskının önsözünde ise "Sahici düşüncelere ulaşmak içi neden çaba harcamalı? Bizim dilimizde düşünceli insan, 'tasalı' insanı ifade eder. İnsanlık durumumuzun kaçınılmaz kıldığı tasayı hesaba katılır önemde sayıyorum. Yoksa insanlar arasında ayrıcalıklı bir konuma varmanın bir aracı olarak düşüncenin yarar değil zarar kaynağı olduğuna hiç şüphem yok. Düşünceye atılmış insan, yalnızca düşünceye doğru bir hamle yapmış değildir; o, aynı zamanda düşünceye fırlatılmıştır. İnsanın düşünceyle bağlantısını kaderi ayin eder. Bu sebepten düşünceye atılmış olmak, ne yerinmek için, ne sevinmek için bir vesile sayılmalı. Faydasız Yazılar adını verdiğim bu yazılar kümesini kendi aydınlanması peşinde giden bir adamın tasalarını paylaşıma açması diye kabul edin." diye yazıyordu bilge düşünür/şair.

v   ÇAĞRI:Fetret dönemi yaşadığımız bugünlerde herkesi 'Oku!' emrine uymaya davet ediyorum.




Yazdır

Word'e Aktar

Yorum Ekle Tavsiye
 
1 2 3 4 5   Puan Yok  
 Kaynak :  Mehmet Uçar

 Kategori  GÜNCEL

1000 Kişi Tarafından Okundu.

Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Yazara Ait Diğer Yazılar

 
 
 

 

 Reklam

 Duyuru

 Reklam

 Köşe Yazıları

Ramazan Yıldırım

Ramazan Yıldırım ¬
ÜLKEYİ GEREN BİR CUMHURBAŞKANI: TAYYİP ERDOĞAN

Asım Cezayirlioğlu

Asım Cezayirlioğlu ¬
TÜRKİYE'DE "KUTUPLAŞMA"

Mehmet Uçar

Mehmet Uçar ¬
SURİYE SINIRIMIZDA NE Mİ OLUYOR?

Mesut Koç

Mesut Koç ¬
TERÖR VE BÖLGENİN AKIBETİ
 
 Reklam

 Ziyaretçi İstatistikleri
   
 Online : 1
 Bugün : 360
 Dün : 623
 Toplam : 1951765
 Ip No : 44.192.71.254
     

 Reklam

 Reklam

 Takvim

Mart 2024

Pts Sal Çrş Prş Cum Cts Pzr
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 

 Reklam

 
 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam






RESMİ İLAN |SİYASET |EĞİTİM |GÜNCEL |ASAYİŞ |TURİZM |KÜLTÜR-SANAT |SAĞLIK |EKONOMİ |SPOR | Gizlilik Politikası


 

   © Copyright - 2012- Fethiye Haber Merkezi - ANASAYFA - Tüm Hakları Saklıdır. 


Bu sitede

Çilem.Net Haber Yazılımı kullanılmaktadır.