Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv          Rss Listesi

SİYASETİN GELECEĞİ VE...
   
 

Asım Cezayirlioğlu ¬

Asım Cezayirlioğlu

 SİYASETİN GELECEĞİ VE...

SİYASETİN GELECEĞİ VE...
 Yazı Boyutu

 Tarih : 30.06.2015 - 10:55:16 


O kadar sevince rağmen, mutlu olanlarda derin bir mutsuzluk da ortaya çıkmış gözüküyor. Bunun kaynağı ise bir seçenek hariç - o da HDP, CHP ve MHP koalisyonudur- her yolun Ak Partiye çıkması. Ortaya çıkan tabloda Ak Partinin içinde olduğu birçok natif mevcut. Belirleyici olan hala Ak Parti. Ak Partinin dışında olduğu koalisyon modelinde -MHP zinhar olmaz diyor- MHP'yi idam sehpası bekliyor. İlk seçim, onun için hüsran olma ihtimali yüksek. Zira o da bunun farkında olmalı ki, HDP'nin içinde veya dışında olduğu koalisyonun içinde olmayacaklarını açıklıyorlar.


      

SİYASETİN GELECEĞİ VE...

       7 Haziran seçim sonuçları öyle bir tablo ortaya çıkardı ki bazıları mutlu, bazıları ise sonuçtan memnun değil. Mutlu olanlar iki kategoride toplanıyor. Birincisi oylarını arttırarak meclise ilk defa parti olarak giren HDP. Ki esas başarılı olan parti de HDP'dir. %10 barajı psikolojik bir sınır olduğu için partinin varlığı ilk defa somut olarak ortaya çıkmıştır.  İkincisi ise Ak Partinin dışındaki partiler. Onların mutluluğu ise Ak Partinin tek başına iktidar olma çoğunluğunu kaybetmesi. Ayrıca ne olursa olsun Ak Parti iktidardan gitsin diyen bir kitle var. Onların mutluluğu ise zirve yapmış durumda.
        O kadar sevince rağmen, mutlu olanlarda derin bir mutsuzluk da ortaya çıkmış gözüküyor.  Bunun kaynağı ise bir seçenek hariç - o da HDP, CHP ve MHP koalisyonudur- her yolun Ak Partiye çıkması. Ortaya çıkan tabloda Ak Partinin içinde olduğu birçok alternatif mevcut. Belirleyici olan hala Ak Parti. Ak Partinin dışında olduğu koalisyon modelinde -MHP zinhar olmaz diyor- MHP'yi idam sehpası bekliyor. İlk seçim, onun için hüsran olma ihtimali yüksek. Zira o da bunun farkında olmalı ki, HDP'nin içinde veya dışında olduğu koalisyonun içinde olmayacaklarını açıklıyorlar. Geriye tek seçenek kalıyor.  Ak Partinin içinde olduğu bir hükümet. İşte asıl zorluk da burada başlıyor. Hem iktidardan etmek için bunca çaba göster, hem de onsuz bir hükümet kurulma ihtimali zayıf olsun.
     Meclis başkanlık divanının oluşmasından itibaren 45 günlük yasal süre geriye saymaya başlayacak. En çok milletvekili sayısına sahip Ak Partiye bu görev verildikten sonra 10-15 gün içinde işin rengi ortaya çıkar. Partiler ilk gün ortaya koymuş oldukları kırmızı çizgileri yumuşatmışa benziyorlar. Pehlivanların peşrev çekmesi gibi ilk başta muhalefet partileri istemezük anlayışı içindeler. Haksız da sayılmazlar. Seçim öncesi Ak Partiyi yolsuzlukla, ekonomiyi kötü yönetmekle ve en önemlisi de çözüm süreci sebebiyle ülkeyi bölmekle suçlayacaksın hemen hiçbir şey olmamış gibi koalisyon yapalım demek elbette zor. Zaten adı üstünde koalisyon. Her iki partinin ortak bir noktada buluşması lazım. Bu kadar keskinleşen siyasi ortamda bir birliktelik ortaya çıkar mı orası biraz zor gözüküyor.
        Peki Ak Parti ile bir koalisyon kurulur mu? Muhalefet partileri açısından bu sorunun iki cevabı var. Birincisi kurulur. Siyasi partilerin kuruluş amacı iktidar olmak içindir. Vatandaş da oy verirken muhalefet ol diye değil, iktidar olsun diye beğendiği partilere oy verir. MHP veya CHP Ak Parti ile hükümet kurabilir. 15 yıldan beri iktidar olamamış bir parti iktidarı paylaşarak bir nebze olsun seçmenlerine gelecek için ümit aşılayabilir. Burada gösterecek olduğu uyum ve performans hem tabanı için, hem de ortada gezen seçmen için cazibe merkezi olabilir. İkincisi ise kurulamaz. Hem ülkeyi bölmekle itham edeceksin, hem de yolsuzluğa batmış bir parti diye lanse edeceksin. Argümanlar bu olduğu için -tabi doğruysa- tabana anlatmak kolay olur. Eğer değil ise o zaman durum daha da farklı.
         Burada bir parantez açıp şu düşünceyi de paylaşmak isterim. Koalisyonun ne olduğunu bilmeyen bir seçmen kitlesi olduğu gibi Ak Parti de koalisyonun ne olduğunu bilmiyor. Dolayısıyla bugüne kadar iyisiyle kötüsüyle yaptıklarını tek başına yaptı. Peki böyle bir siyasi bölünmüşlük ortamı içinde Ak Parti için koalisyonun anlamı ne olur. Bir defa bu durum evi ikinci bir eşle paylaşmaya benziyor. Bu anlamda gel gitler yaşanır. Ya da ilk eş evi terk eder. Ak Parti MHP ile koalisyon yapmış olsa hazır elde kalmış Kürt oyları da partiyi terk eder. Zira böyle bir hükümet Ak Partinin seçim süresi boyunca kullanmış olduğu dile bakılırsa şahinlerin oluşturacak olduğu bir hükümet olur. O zaman bu güne kadar büyük çaba gösterilen, meyvesini de HDP'nin yediği çözüm süreci tarih olur. HDP ile koalisyona gitse kendi kendini inkar olur. Çünkü HDP'yi PKK ile işbirliği yapmakla suçluyor. Ayrıca böyle bir koalisyon milliyetçi muhafazakar oyların bir kısmının MHP'ye gitmesine neden olur. Bu yol da Ak Parti için idam sehpası gibi duruyor.
         Geriye bir tek seçenek kalıyor. CHP ile koalisyon. Burada ise yine iki seçenek var. Birincisi her ne kadar dillendirmeseler de erken seçimde olası Ak Parti iktidarı ile karşılaşmak istemeyen iş dünyası toplumsal uzlaşma diyerek CHP- Ak Parti koalisyonu için bastırmakta. Böyle bir koalisyonda kazanan CHP olacaktır. Zira hem iktidar olarak tabanına ümit olacak. Hem de Ak Partiyi frenleyerek, Ak Parti karşıtlarına moral kaynağı olacak. Böyle bir koalisyonun amacı Ak Partiyi kontrol altında tutmaktır. Bu açık olarak dillendirilmese de içerde ve dışarıda atılan manşetlere bakmak yeterli olacaktır. İkincisi ise bu siyasi yapıda Ak Parti için en uygun gözüken tercih gibi gözüküyor. Aslında  bu seçenek göründüğü gibi değildir.
      Bugüne kadar koalisyon ile yönetim tecrübesi yaşamamış bir Ak Parti için bu modeller kayıp olarak gözükmekte. Hangi seçenek olursa olsun  oy kaybı kaçınılmaz olacaktır. Özellikle CHP  ortaklığı Ak Partiyi terbiye etme fırsatı olarak görülmekte. Eli kolu kesilen bir partinin varlığını siz düşünün.  Değişimin kaynağı olmuş bir partinin kısa süreli iktidar için var olmasına sebep olan değişim ve dönüşüm anlayışını terk etmesi- ki koalisyonda bu kaçınılmazdır- kendi varlığını inkar anlamına gelecektir.
asimcezayirlioglu@hotmail.com




Yazdır

Word'e Aktar

Yorum Ekle Tavsiye
 
1 2 3 4 5   Puan Yok  
 Kaynak :  Asım Cezayirlioğlu

 Kategori  GÜNCEL

1406 Kişi Tarafından Okundu.

Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Yazara Ait Diğer Yazılar

 
 
 

 

 Reklam

 Duyuru

 Reklam

 Köşe Yazıları

Ramazan Yıldırım

Ramazan Yıldırım ¬
ÜLKEYİ GEREN BİR CUMHURBAŞKANI: TAYYİP ERDOĞAN

Asım Cezayirlioğlu

Asım Cezayirlioğlu ¬
TÜRKİYE'DE "KUTUPLAŞMA"

Mehmet Uçar

Mehmet Uçar ¬
SURİYE SINIRIMIZDA NE Mİ OLUYOR?

Mesut Koç

Mesut Koç ¬
TERÖR VE BÖLGENİN AKIBETİ
 
 Reklam

 Ziyaretçi İstatistikleri
   
 Online : 1
 Bugün : 718
 Dün : 503
 Toplam : 1962919
 Ip No : 18.117.196.184
     

 Reklam

 Reklam

 Takvim

Nisan 2024

Pts Sal Çrş Prş Cum Cts Pzr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

 Reklam

 
 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam






RESMİ İLAN |SİYASET |EĞİTİM |GÜNCEL |ASAYİŞ |TURİZM |KÜLTÜR-SANAT |SAĞLIK |EKONOMİ |SPOR | Gizlilik Politikası


 

   © Copyright - 2012- Fethiye Haber Merkezi - ANASAYFA - Tüm Hakları Saklıdır. 


Bu sitede

Çilem.Net Haber Yazılımı kullanılmaktadır.