Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv          Rss Listesi

YENİDEN SEÇİMLERE DOĞRU
   
 

Asım Cezayirlioğlu ¬

Asım Cezayirlioğlu

 YENİDEN SEÇİMLERE DOĞRU

YENİDEN  SEÇİMLERE DOĞRU
 Yazı Boyutu

 Tarih : 1.09.2015 - 09:25:00 


Anayasa gereği zorunlu olarak ortaya çıkan hükümette MHP'nin yer almama kararının izahı zordur. Zira teknik bir hükümette yer almamayı topluma nasıl izah edecekler. Biz HDP ile beraber olmayacağız yaklaşımı sağlıklı değildir. Çünkü mecliste beraber olduklarına göre bu yaklaşım geçerliliğini yitirecektir.


                                 YENİDEN  SEÇİMLERE DOĞRU

     Baştan beri Ak Partiyi köşeye sıkıştırmayı siyasi hedef olarak belirleyen MHP bir anlamda Türkeş hamlesi ile ne yapacağını şaşırdı. Seçim sathında kullanacak olduğu "bunlar HDP ile beraber" argümanı baştan geçerliliğini yitirdi. Sayın Davutoğlu'nun bakanlık tercihinde davet ettiği HDP milletvekillerinin bilinirliği çok az olması ve daha da önemlisi kamuoyunda sicili bozuk olan vekillerden değiller. Tüm bunlar yarın seçim meydanlarında kullanıldığı zaman oy getirecek davranışlar değildir. Asıl önemsenecek hamle koalisyon görüşmelerinde kim koalisyon istememiş ise bunu kim daha inandırıcı bir şekilde topluma anlatabilirse kazanan o olacaktır. 
    Anayasa gereği zorunlu olarak ortaya çıkan hükümette MHP'nin yer almama kararının izahı zordur. Zira teknik bir hükümette yer almamayı topluma nasıl izah edecekler. Biz HDP ile beraber olmayacağız yaklaşımı sağlıklı değildir. Çünkü mecliste beraber olduklarına göre bu yaklaşım geçerliliğini yitirecektir. Her alanda olduğu gibi siyasette de dışlayıcı üslup karşılığı olmayan bir yaklaşım. Yok sayma, görmezden gelme, tanımama yaklaşımı olumsuzluk üzerine kurulu olduğu için insanların buna uyum sağlaması zordur. Tüm siyasi partiler "olmaz" üzerinden taktik izleyeceklerine olumlu cümlelerden yola çıkılarak yapılacak olan açıklamalar toplumda daha fazla karşılık bulacaklardır.
      Davutoğlu başkanlığında kurulan hükümetin dağılımına olumsuz anlamda tepki gelmedi. Bu hükümet ülkeyi seçimlere taşımakla görevli. Bunu yaptığı zaman işlevini yerine getirmiş olacak. HDP bu hükümette görev alacağını belirterek bir nevi sistemle barışma derdine düşmüş durumda. Bir taraftan sistemle barışma niyeti taşıyor, diğer taraftan da şiddet ile arasına mesafe koymakta zorlanıyor. Hatta zaman zaman şiddeti çağrıştıran açıklamalar yapıyor.  Biz vatandaş olarak saz çalan Demirtaş'a mı inanacağız yoksa 6-7 Eylül olaylarının çağrısını yapan Demirtaş'a mı inanacağız.
       Hükümetinde en dikkat çeken tercihlerden bir tanesi HDP'li bir kişinin Avrupa birliğinden sorumlu bakanlığa getirilmiş olmasıdır. Her bakanlık önemli olmakla birlikte bazı bakanlıklar ya sisteme, ya da dışarıya karşı mesaj taşır. İşte Avrupa birliğinden sorumlu bakanlık da Avrupa için mesaj taşımaktadır. Yıllarca Kürt kökenli vatandaşlarımız Avrupa'ya Türkiye'yi şikayet etmelerini düşünürsek bu önemli bir adımdır. Mesele HDP bunları fırsata çevirecek mi yoksa Kandil'in ağzı ile konuşmaya devam mı edecek?  Bir Kasım tarihinin belirlenmesi ile birlikte Demirtaş'ın barıştan bahsetmesi güven sorununu ortaya çıkarmakta. Daha düne kadar savaştan bahseden, bir türlü silahların bırakılması için ciddi adım atamayan HDP, seçimi görünce barıştan bahsetmeye başladı. Tüm bu yaşananlardan sonra bu sefer tamam diyecek miyiz? Artık HDP silahı bir kenara bıraktı. Demokratik siyasete karar verdi. Bu henüz belli değil. En azından inandırıcılık sorunu var. Böyle bir çabalarının da olmadığını görüyoruz. Önümüzde seçim olduğu için bakalım neler yaptıracak.
     Kabinede Yalçın Topçu ve Tuğrul Türkeş'in yer alması muhafazakar kesime bir mesaj niteliği taşımaktadır. Bugün Türkeş'e neden bu teklifi kabul ettin diye soranlar MHP'nin 7 Haziran'dan beri uyguladığı politikalar sebebiyle tepki çektiğini görmeleri gerekir. HDP'yi merkeze alan bir politika dar çerçeveye sıkışmak anlamına gelir. Biz Ak Partiye destek vermeyeceğiz diyenler teknik bir hükümette yer almama gerekçelerini buna dayandırmaları geçersizdir. Zira hep söylediğimiz gibi bu Anayasal zorunluluk gereği ortaya çıkan bir durumdur. Hangi siyasi parti olursa olsun merkeze toplumu koymalı. Ona göre politika izlemeli. Sadece bir gruba yönelik söylemler asıl sorunların hasır altı edilmesine neden olur.
      Davutoğlu Topçu ve Türkeş'i kabineye aldı diye elbette muhafazakar seçmenin tek adresi olmayacak. Disiplinli bir parti olan MHP'den Türkeş sebebiyle zayiat vermeyebilir. Yönetim anlamında sıkıntı yaşamaz. Ancak seçmen açısından değerlendirdiğimiz zaman Sinan Oğan ve izlenen politikalar ile birlikte düşünüldüğü zaman keskin olmayan muhafazakar oylarının yer değiştirme ihtimali yüksektir.
      Sevgili dostlar "iki ayda ne değişti yine aynı oylar alınır" düşüncesi pratikte anlamlı olabilir. Ancak siyasette 24 saatin çok uzun zaman olduğunu unutmayalım. Hangi parti daha fazla güven verirse o bir adım önde olacak. Geleceğe dönük mantıklı vaatler karşılık bulacaktır. İki aylık sürede partilerin politikaları kredi olarak, yani oy olarak ortaya çıkacaktır. Yine bu zaman içinde yenilenme görüntüsü olumlu karşılık bulacaktır. Mevcut oyların iktidar partisi lehine 2-3 puanın yer değiştirmesi iktidarı belirleyecek. Bu nedenle milletvekili adayları  önem arz etmekte. Bekleyip göreceğiz.
asimcezayirlioglu@hotmail.com




Yazdır

Word'e Aktar

Yorum Ekle Tavsiye
 
1 2 3 4 5   Puan Yok  
 Kaynak :  Asım Cezayirlioğlu

 Kategori  GÜNCEL

941 Kişi Tarafından Okundu.

Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Yazara Ait Diğer Yazılar

 
 
 

 

 Reklam

 Duyuru

 Reklam

 Köşe Yazıları

Ramazan Yıldırım

Ramazan Yıldırım ¬
ÜLKEYİ GEREN BİR CUMHURBAŞKANI: TAYYİP ERDOĞAN

Asım Cezayirlioğlu

Asım Cezayirlioğlu ¬
TÜRKİYE'DE "KUTUPLAŞMA"

Mehmet Uçar

Mehmet Uçar ¬
SURİYE SINIRIMIZDA NE Mİ OLUYOR?

Mesut Koç

Mesut Koç ¬
TERÖR VE BÖLGENİN AKIBETİ
 
 Reklam

 Ziyaretçi İstatistikleri
   
 Online : 13
 Bugün : 399
 Dün : 833
 Toplam : 1964156
 Ip No : 3.141.24.134
     

 Reklam

 Reklam

 Takvim

Nisan 2024

Pts Sal Çrş Prş Cum Cts Pzr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

 Reklam

 
 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam






RESMİ İLAN |SİYASET |EĞİTİM |GÜNCEL |ASAYİŞ |TURİZM |KÜLTÜR-SANAT |SAĞLIK |EKONOMİ |SPOR | Gizlilik Politikası


 

   © Copyright - 2012- Fethiye Haber Merkezi - ANASAYFA - Tüm Hakları Saklıdır. 


Bu sitede

Çilem.Net Haber Yazılımı kullanılmaktadır.