Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv          Rss Listesi

FETHİYE’DEN BİR NEYZEN GELDİ, GEÇTİ
   
 FETHİYE’DEN BİR NEYZEN GELDİ, GEÇTİ

FETHİYE’DEN BİR NEYZEN GELDİ, GEÇTİ
 Yazı Boyutu

 Tarih : 4.10.2015 - 17:54:22 


Fethiye’den bir Neyzen ve Ney Ustası Nihat Karaca geldi, geçti. Milas'ta uzun yıllar resim, müzik, heykel ve ilgili birçok sanat dalındaki faaliyetleri ve müthiş yeteneğiyle adından söz ettiren


Fethiye’den bir Neyzen ve Ney Ustası Nihat Karaca geldi, geçti. Milas'ta uzun yıllar resim, müzik, heykel ve ilgili birçok sanat dalındaki faaliyetleri ve müthiş yeteneğiyle adından söz ettiren Nihat Karaca, artan yaşı ve aile bireylerinden kimsenin bulunmaması nedeniyle Fethiye Belediyesi Huzurevi'ne 2012 yılında yerleştirilmişti. Gazetemizde  bir çok defa haber konusu olan Neyzen ve Ney Ustası Nihat Karaca’yı geçtiğimiz Kurban bayramı öncesinde kaybettik.

“BENDE VEFAT  ETTİĞİNİ  O ZAMAN ÖĞRENDİM. ÖZÜR DİLERİM”

Geçtiğimiz Kurban Bayramı kutlamaları programı kapsamında Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık ile eşi Zeynep Çalık ve protokol üyeleri Fethiye Huzur Evini ziyaret ettiler. Huzur Evi sakinleri ile konuşan Kaymakam Ekrem Çalık  “ister istemez değerli büyüğümüz Nihat Karaca’yı arıyoruz. Başınız Sağ Olsun” dedi. Bende vefat ettiğini  o zaman öğrendim ve çok üzüldüm. Duyuramadığım için herkesten özür diliyorum. Hemen Huzur Evi müdürü Adem beyin yanına  gittim. Adem bey yanlış duymuşumdur İnşallah dedim fakat doğru duymuşum….Fethiye Huzur Evi müdürü Adem Güngör’de yaptığı açıklamada “hatırladığım kadarıyla 2012 yılında huzur evimize gelen değerli büyüğümüz Nihat Karaca’yı kaybettik. Tedavi için Muğla’ya gitmişti. Hastanede vefat etti. Memleketi Milas’ta toprağa verildi” dedi.

 “HAZİRAN AYINDA DOĞUM GÜNÜ KUTLANMIŞTI”

Geçtiğimiz Haziran ayında Fethiye Huzur Evinde merhum Nihat Karaca için bir doğum günü etkinliği gerçekleşmişti. Ney ustası Neyzen Nihat Karacan’ın 88. Yaşına girmesi ile düzenlenen etkinlikte şiirler okundu ve Serbest Fırka Müzik grubu tarafından Türk Sanat Müziği konseri verilmişti.  Fethiye Huzur Evi tarafından düzenlenen etkinlikte; doğum günü olan diğer huzur evi sakinlerinin de doğum günleri kutlanarak doğum günü pastası hep birlikte kesildi ve Ressam Mine Sarmış Çaylak tarafından sunumu gerçekleştirilen etkinlikte; ressam, heykeltıraş, şair ve ney ustası olan neyzen Nihat Karacan’ın hayatı ile ilgili kesitler anlatılmıştı…

“BENİM İÇİN YAŞAYAN BİR DERVİŞTİ”

Fethiye Huzur Evine bir gün geldiğinde bana şöyle bir baktı ve hemen tanıştık. Siz yeni geldiniz her halde demiştim. O’da bana evet evladım, dedi.  Ben “Neyzen ve Ney Ustası Nihat Karaca” diye kendini tanıtmıştı. Daha sonra onun ünlü bir sanatçı ve insan  olduğunu öğrendim ve hemen tekrar yanına giderek bir röportaj yapmak istediğimi söylemiştim. O’da hemen kabul etti ve Fethiye şehir merkezine geldiğimde telefonla seni ararım, bir yerde buluşuruz  ve röportajını yaparsın demişti. Ben de gazetecilik aşkım ile “YAŞAYAN DERVİŞ NEYZEN USTASI  NİHAT KARACA  ARAMIZDA….” Diye bir haber yapmıştım. Hey gidi günler, hey…sizlere Merhum Nihat karaca anısına röportajımı sunuyorum…

“SİZE DERVİŞ DEMELERİNİN SEBEBİ NEDİR EFENDİM?”

Gazetemiz muhabirinin sorularını yanıtlayan Yaşayan Derviş Nihat Karaca “Benim annem Şeyhtir. İzmit Değirmendere’de yaşamış ve Körfezin Rabiası diye anılan şeyh annemim ismi Refika’dır. Refika sultan da derler ona. Ben onun evlatlarından biriyim. Bir gün toplulukta bir sohbet anında Türkiye’nin değişik bölgelerinden gelen talebelerin ve dervişler yanında şöyle bir söz söyledi. Çocuklar bakın ben de dahil olmak şartıyla hepimiz sonradan olan dervişlerdeniz. Ama Nihat oğlum doğuştan derviştir. Bunu bu şekilde bilesiniz dedi. İsmi de defterimin en başındadır, dedi. Ben de anne niye böyle söylüyorsun dedim o da eliyle bana sus dedi. Yani doğuştan derviş olduğumu keşfeden bir kadındı. Annem bir berberin eşidir fakat çok müritleri olan ve söz sahibi olan bir kadındı.

“EVLİ MİSİNİZ ÇOÇUKLARINIZ VAR MI ?”

Nihat Karaca “İki defa evlendim.  Birinci eşim kanserden vefat etti. İkinci eşim hayatta. Toplam 4 çocuğum var. Eşim çocukları ile birlikte İstanbul’da yaşıyor. Ben 27 sene önce evden ayrıldım. Durmadan gezdim ve şu an Fethiye’deyim” dedi.

“GÜNLERİNİZİ  NASIL GEÇİRİYORSUNUZ”

Nihat Karaca “Bir çok işte çalıştım ama artık neyzenim, ney ustasıyım. Artık günlerimi neyle geçiriyorum. Neyzenlik yapıyorum, ney çalmayı öğretiyorum ve ney imal ediyorum. Neylerim dünya çapında meşhurdur. Fizikçiyim ve matematikçiyim ve neyi de bu bilgilerime dayanarak akustik olarak imal ediyorum. Benim neylerim farklıdır” dedi.

“FETHİYE’Yİ NASIL BULDUNUZ ?”

Nihat Karaca “Fethiye’de 4-5 gündür buradayım. Daha keşfedemedim. Biraz ilgi bekliyorum. Ney çalan kişilerle tanışmak istiyorum. Arzu edene ney çalmayı öğretebilirim, isteyene de ney ustalığını öğretirim. Huzur evi fevkalade güzel. Tertemiz. Düşündüğümden daha güzel ve bana da iyi bakıyorlar. Görevliler de çok iyi. Ama huzurevinin içinde kalanlar birbirleriyle bozuk. Dostluk ve arkadaşlık yok. İnatlar ve çatışmalar var. Ben uzaktan bakmayı tercih ediyorum. Milas’a geldiğimde hiç ney çalan kişi yoktu. Bir çok talebe yetiştirdim. 10-15 senede neyzen olunur. Fethiye’de de neyzen varsa tanışmak isterim. Bende bilgi ve hatıra deryadır. Radyo da bir eşeleyicim vardı, ben ona öyle derdim. Eşeleyici derdim, o bana hep sorardı ben de anlatırdım. Biraz da ilgi bekliyorum” diyerek sözlerine son verdi….

“UĞURLAR OLSUN  NİHAT KARACA”

Merhum Nihat Karaca’nın mekanı cennet olsun. 1928 yılında Milas’ta dünyaya gelen merhum Nihat Karaca; zannedersem 15 Eylül 2015 tarihinde olması gerekir. Çünkü; Milas’ın 16.09.2015 tarihli yerel gazetelerinde Belen camiinde ikindi namazının ardından kılınan cenaze namazı sonrasında Milas Şehir Mezarlığında toprağa verildi, demekte. Cenaze haberi Milas Önder gazetesinin  internet sayfasında var.  Merhuma Allah’tan Rahmet yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.(Özel haber-Foto/Gökhan Ayyıldız)

 




 Editör :  Haber Merkezi

Yazdır

Word'e Aktar

Yorum Ekle Tavsiye
 
1 2 3 4 5   Puan Yok  
 Kaynak :  Haber Merkezi

 Kategori  GÜNCEL

4496 Kişi Tarafından Okundu.

Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 
 
 

 

 Reklam

 Duyuru

 Reklam

 Köşe Yazıları

Ramazan Yıldırım

Ramazan Yıldırım ¬
ÜLKEYİ GEREN BİR CUMHURBAŞKANI: TAYYİP ERDOĞAN

Asım Cezayirlioğlu

Asım Cezayirlioğlu ¬
TÜRKİYE'DE "KUTUPLAŞMA"

Mehmet Uçar

Mehmet Uçar ¬
SURİYE SINIRIMIZDA NE Mİ OLUYOR?

Mesut Koç

Mesut Koç ¬
TERÖR VE BÖLGENİN AKIBETİ
 
 Reklam

 Ziyaretçi İstatistikleri
   
 Online : 8
 Bugün : 347
 Dün : 623
 Toplam : 1951752
 Ip No : 54.83.176.101
     

 Reklam

 Reklam

 Takvim

Mart 2024

Pts Sal Çrş Prş Cum Cts Pzr
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 

 Reklam

 
 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam






RESMİ İLAN |SİYASET |EĞİTİM |GÜNCEL |ASAYİŞ |TURİZM |KÜLTÜR-SANAT |SAĞLIK |EKONOMİ |SPOR | Gizlilik Politikası


 

   © Copyright - 2012- Fethiye Haber Merkezi - ANASAYFA - Tüm Hakları Saklıdır. 


Bu sitede

Çilem.Net Haber Yazılımı kullanılmaktadır.