Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv          Rss Listesi

“Rotanız Babadağ Değil Vicdanınız Olsun”
   
 “Rotanız Babadağ Değil Vicdanınız Olsun”

“Rotanız Babadağ Değil Vicdanınız Olsun”
 Yazı Boyutu

 Tarih : 17.04.2014 - 23:05:04 


Endemik türde bitki yapısı ile dünyadaki sayılı ekosistemlerinden birisi olan Babadağ’da yamaç paraşütü pisti yolu açmak için kesilen ağaçlar nedeniyle Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası binası önünde protesto gösterisi düzenlendi.


Endemik türde bitki yapısı ile dünyadaki sayılı ekosistemlerinden birisi olan Babadağ’da yamaç paraşütü pisti yolu açmak için kesilen ağaçlar nedeniyle Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası binası önünde protesto gösterisi düzenlendi. Tema vakfı Fethiye ve Muğla temsilciliği organizesinde düzenlenen protesto eylemine Atatürkçü Düşünce Derneği Fethiye şubesi, Cumhuriyet Kadınlar Derneği Fethiye şubesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Fethiye şubesi ve Mavi Kuş Derneği temsilcileri de katılarak destek verdiler.

Üzerlerinde kesilen ağaçların fotoğraflarının bulunduğu levhaları taşıyan doğaseverler adına Tema Vakfı Muğla ve Fethiye temsilcisi Okyay Tirli bir açıklamada bulundu. Okyay Tirli açıklamasında “Babadağ, Türkiye’deki en önemli ekosistemi barındıran dağlardan biridir. Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırlarında yer almaktadır. Adı üstünde korunacak yerlerden biridir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkilileri yolun yangına müdahale yolu olduğunu söylerken, Doğal varlıklarımızı, ormanlarımızı kemiren tarihi ağaçları kesen yok edenler bu projeyi oluşturan kişiler turizmin bir parçası olduğunu söylemektedirler. Burada iki aracın geçebileceği genişlikte bir yol yapılıyor. Turizm adına böyle bir kıyım yapılmasını anlamak mümkün değildir. Babadağ’a teleferik projesini yol yapılmasın orman yolu acil durumlarda kullanılsın ağaç kesilmesin diye destekledik. Teleferik yapılacaksa bu yola ne gerek var. Babadağın çeşitli kesimlerine ulaşmak teleferik ile daha az tahribat yaratacak bir proje olabilirdi. Nerdeyse 10 yıl oldu bunu bile beceremediler. Bu kadar büyük bir doğa katliamına neden böyle bir yol yapılıyor anlamakta zorlanıyoruz. Fethiye sınırları içinde denize girecek sahil bırakmadılar sıra şimdi dünya mirasımız olan Babadağ mı geldi. Özel çevre koruma alanı olan ve Uluslararası FSC tarafında koruma altında olan Babadağ böylemi korunmalı. Yazıktır, günahtır, doğal güzelliklerimiz olmadan turizm olmaz. Öncülük edenlerin vicdanları yok mu? Çocuklarına, torunlarına ne söyleyecekler tarih bunları af etmeyecektir. “Rotanız Babadağ Değil Vicdanınız Olsun” diyerek sözlerine son verdi. 

 Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tema Vakfı Muğla ve Fethiye temsilcisi Okyay Tirli  “Teleferiğin başlangıç alanı Hisarönüdür. Şimdi bu proje tamamıyla Fethiye’ye bakacak. Teleferiğin birinci durağı 1200 metre, ikinci durağı 1700 metre sonrada 1900 metre olur. Ben artık bunların teleferik yapacaklarına inanmıyorum.
Teleferiğe izin verirken şunu söyledik; mevcut yol kullanılmasın. Sadece; acil durumlarda kullanılsın dedik ve  o zamanlar bir anlaşmaya da  vardık. Her araç yukarı çıkamayacaktı. Şimdi yukarı çıkıyorsunuz ve para veriyorsunuz. Sanki plaja giriyor gibi. Bunları da ileriki günlerde konuşacağız. Bunlarında altında neler olduğunu Fethiye kamuoyu görecek. İnşallah bizler yanılıyoruz fakat yanılmadığımızı herkes görecek. Fethiye’de bununla beraber 5 adet paraşüt pisti oluyor. Şimdi bu sonuncu pist gereklimiydi. Bunların tartışılması lazım. Sadece ticaretle ve paraya dönen mevzuların konuşulması yerine; Fethiye’nin doğal güzelliklerini daha kazanalım, koruyalım ve koruyarak da ticaret yapılabilir mantığını açıkçası biz öğretmek istiyoruz. Bakın işte gördünüz Yanıklar. Nedir bu Yanıklar; halkın denize girdiği tek yer. Orada olması mı gerekiyor ve oranın tahrip edilmesi mi gerekiyor. Bence gerekmiyor. Evet, Babadağ’da da ulusal mirasımızın tahrip edilmesi gerekmiyor. Bu konuda uluslararası FSC kurumlarına gereken yazıları yazacağız ve gerekli remi kurumlara müracaatlarımız yapacağız” dedi. Konuşmasına devam eden Tirli “Edindiğimiz bilgiye göre 100’e yakın koruma altında olması gereken sedir ve sandal ağaçları kesilmiş. Orman diyor ki bu bir yangına müdahale yoludur” dedi.
Cumhuriyet Kadınları Derneği başkanı Nalan Ünal’da açıklamasında “100’e yakına ağaç yol üzerinde idi. Bir de yol açmak için kırılan molozların aşağıya atılmasıyla yapılan çok sayıda bir tahribat daha var. Tabiî ki bu zamana kadar bizim göremediğimiz ve araziye bakınca anlıyorsunuz çok sayıda kesilen ağaçlar var. Belki de 1000’e yakın ağaç var. Doğa harikası cennet gibi bir yere yazık edilmiş” şeklinde konuştu.



 Editör :  Haber Merkezi

Yazdır

Word'e Aktar

Yorum Ekle Tavsiye
 
1 2 3 4 5   Puan Yok  
 Kaynak :  Haber Merkezi

 Kategori  GÜNCEL

1323 Kişi Tarafından Okundu.

Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 
 
 

 

 Reklam

 Duyuru

 Reklam

 Köşe Yazıları

Ramazan Yıldırım

Ramazan Yıldırım ¬
ÜLKEYİ GEREN BİR CUMHURBAŞKANI: TAYYİP ERDOĞAN

Asım Cezayirlioğlu

Asım Cezayirlioğlu ¬
TÜRKİYE'DE "KUTUPLAŞMA"

Mehmet Uçar

Mehmet Uçar ¬
SURİYE SINIRIMIZDA NE Mİ OLUYOR?

Mesut Koç

Mesut Koç ¬
TERÖR VE BÖLGENİN AKIBETİ
 
 Reklam

 Ziyaretçi İstatistikleri
   
 Online : 4
 Bugün : 502
 Dün : 723
 Toplam : 1963426
 Ip No : 3.144.232.160
     

 Reklam

 Reklam

 Takvim

Nisan 2024

Pts Sal Çrş Prş Cum Cts Pzr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 

 Reklam

 
 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam






RESMİ İLAN |SİYASET |EĞİTİM |GÜNCEL |ASAYİŞ |TURİZM |KÜLTÜR-SANAT |SAĞLIK |EKONOMİ |SPOR | Gizlilik Politikası


 

   © Copyright - 2012- Fethiye Haber Merkezi - ANASAYFA - Tüm Hakları Saklıdır. 


Bu sitede

Çilem.Net Haber Yazılımı kullanılmaktadır.