Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv          Rss Listesi

TÜRKİYE'DE "KUTUPLAŞMA"
   
 

Asım Cezayirlioğlu ¬

Asım Cezayirlioğlu

 TÜRKİYE'DE "KUTUPLAŞMA"

TÜRKİYE'DE
 Yazı Boyutu

 Tarih : 9.02.2016 - 14:25:17 


Hakim siyasi yapının toplumu on yılı aşkın süreden beri değişime sürüklemesi ve bu değişime karşı olan ve direnenlerin durduğu yer ise ağırlıklı olarak "kutuplaşma" durağıdır. Zira toplumsal desteğin zor olduğu bir ortamda en iyi liman kutuplaşma limanıdır. Orada gerçekleştirilecek savunma ve hücum acımasız ve sert olacaktır. Bu da toplumsal dinamiklerin farklı yöne evirilmesine sebep olacaktır. Kutuplaşma siyasette ahlaki kaygılara sebep olduğu gibi seviyenin düşmesine de neden olacaktır.


      

TÜRKİYE'DE "KUTUPLAŞMA"

     Gerek siyasi tartışmalar  olsun gerekse toplumsal olaylara vermiş olduğumuz tepkiler olsun değerlendirilme yapılırken en belirgin kavram olarak "kutuplaşma" kavramı ön plana çıkmakta. Gazete ve televizyonlarda kutuplaşma üzerine bol miktarda açıklamalarla karşı karşıya kalmaktayız. Toplumda meydana gelen siyasi ayrışmanın neticesinde ortaya çıkan kutuplaşma toplumsal dinamikler arasında tepkileri hem keskin hale getirmekte, hem de toplumsal gruplar arasında anlaşmazlıkları zirveye taşımakta.
        Hakim siyasi yapının toplumu on yılı aşkın süreden beri değişime sürüklemesi ve bu değişime karşı olan ve direnenlerin durduğu yer ise ağırlıklı olarak "kutuplaşma" durağıdır. Zira toplumsal desteğin zor olduğu bir ortamda en iyi liman kutuplaşma limanıdır. Orada gerçekleştirilecek savunma ve hücum acımasız ve sert olacaktır. Bu da toplumsal dinamiklerin farklı yöne evirilmesine sebep olacaktır. Kutuplaşma siyasette ahlaki kaygılara sebep olduğu  gibi seviyenin düşmesine de neden olacaktır. Liderler partilerine gönül vermiş insanları sıkı tutmak için bu kavrama daha fazla ihtiyaç duymaktalar. İktidar anlamında toplumsal destekten yoksun olan partiler iktidara alternatif olamadıkları için, iktidar karşısında tutunabilmek adına söylemlerini daha fazla sertleştirme yolunu seçmekteler. Bu mantık ise küçük olsun benim olsun anlayışına yol açar ki, siyaseten bu topluma hizmet etmez. Bu yolu tercih eden siyasetçinin derdi toplumdan ziyade iktidara yön veren devlet adamı veya siyasetçilerdir. Zira bu yol siyasetçinin ve etrafının kemikleşmesine neden olacağı için, derinliğine düşünme ve çözüm yolu arama yeri buralarda barınmaz. Mesele devleti idare etmek değilse gündemde kalmanın en kolay yolu ancak olması gereken değildir.
        1 Şubat 2916 tarihinde  "kutuplaşma" üzerine araştırma yapılmış. Karadeniz İşbirliği Fonu tarafından desteklenen Türkiye Kurumsal  Sosyal Sorumluluk Derneği tarafından yürütülen "Türkiye'de Kutuplaşmanın Boyutları Araştırması'nın sonuçları açıklandı. Araştırmada siyasi partiler, meydana gelen olaylar, siyasi partilerin sosyal medyayı kullanmaları ve insanların seçim sonucunda neler hissettikleri gibi vb sorular sorarak kutuplaşmayı bir nebze olsun açıklamaya çalışmaktalar.
      Yapılan araştırmada belli bir siyasi partiye yakınlık duyanların vermiş olduğu cevaplar ufuk açıcı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Türkiye partisi olacağız diyerek toplumun karşısına çıkan HDP bugün %43,6 ile en uzak hissedilen parti konumunda. HDP'nin izlediği politikaların toplumda karşılık bulmadığının göstergesi. Bugün kutuplaşmanın temelini siyaset oluşturmakta. Yapılan araştırmada da gelecek on yılda siyasi konularda ayrılıklar artacak diye cevaplandırmış ankete katılanların %56,4'ü.
        Siyasi partiler arasındaki mücadelede ağır bir Ak Parti karşıtlığı görmemiz mümkün. Hem iktidar partisi olması hem de devlet bürokrasisine hakim olmaya başlaması ile birlikte muhalefet partilerinin birlikte hareket etme arzusunu ortaya çıkardı. Ancak Güneydoğu'daki terör olayları ile birlikte siyasi parti tabanlarında hareketlenme meydana geldi. Hem Ak Parti hem de MHP seçmeninin yaklaşık %65'i HDP'yi kendilerine çok uzak görmekteler. Bu oranlarda hiç kuşku yok ki iktidar partisinin terör ile mücadelede tavizsiz bir tutum içinde olması ve çözüm sürecinde dillendirilen hatalara düşülmemesi yatmakta. HDP'nin reddedilmesinin en önemli nedeni terör ile arasına mesafe koyamamasıdır. Hatta destek vermesidir. HDP'nin bu tutumu toplumun belli bir kesiminde Kürtlerle ilgili duygusal kopuşa da neden olmakta.
       Bir önemli nokta ise Kürtlerin kendini dışlanmış hissetmeleridir. Kürt vatandaşlarımızın %24'ü toplumda saygı gördüğünü belirtmiş. Hiç kuşku yok ki bu duygunun ortaya çıkmasına sebep terör olaylarıdır. Doğru veya yanlışlığı tartışılır ama toplumun büyük çoğunluğu PKK terörüne destek olunmasından dolayı Kürt vatandaşlarımız ile aralarına mesafe koymuş durumdalar. Bu çıtanın daha fazla açılmaması için operasyonların en kısa sürede tamamlanması gerekir. Bunu da sağlayacak olan orada yaşayan vatandaşlarımızdır.  Birincisi terör örgütüne destek olmayacaklar. İkincisi ise terör örgütü elemanlarını ihbar edecekler.
       Türkiye'nin içinde bulunmuş olduğu koşullar gereği olmazsa olmaz sorulardan biri ayrılığa yol açan konulardır. Ankete katılanların %39.1'i bu soruya Kürt sorunu olarak cevap vermiş. Vatandaşın yaklaşık %50'si gezi olaylarına şüphe ile yaklaşmakta. İktidara karşı yapılan bir hamle olarak görmekte.
       Sevgili dostlar araştırma bize gösteriyor ki, liderlerin beğenilme oranları ait oldukları partinin de geleceğini belirlemekte.  Liderin beğenilmesi aynı zamanda ona güven anlamına da gelmekte. Bu liderler toplumun geleceğine yön vermeye devam edecekler demektir. Nitekim en fazla beğenilen lider %47 ile sayın Erdoğan, %41 ile Davutoğlu, %16 Kılıçdaroğlu ve Demirtaş ile Bahçeli ise %10'lar seviyesinde. Bu oranlar lider ile toplum arasındaki duygusal bağa da yansımakta.
asimcezayirlioglu@hotmail.com




Yazdır

Word'e Aktar

Yorum Ekle Tavsiye
 
1 2 3 4 5   Puan Yok  
 Kaynak :  Asım Cezayirlioğlu

 Kategori  GÜNCEL

26691 Kişi Tarafından Okundu.

Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Yazara Ait Diğer Yazılar

 
 
 

 

 Reklam

 Duyuru

 Reklam

 Köşe Yazıları

Ramazan Yıldırım

Ramazan Yıldırım ¬
ÜLKEYİ GEREN BİR CUMHURBAŞKANI: TAYYİP ERDOĞAN

Asım Cezayirlioğlu

Asım Cezayirlioğlu ¬
TÜRKİYE'DE "KUTUPLAŞMA"

Mehmet Uçar

Mehmet Uçar ¬
SURİYE SINIRIMIZDA NE Mİ OLUYOR?

Mesut Koç

Mesut Koç ¬
TERÖR VE BÖLGENİN AKIBETİ
 
 Reklam

 Ziyaretçi İstatistikleri
   
 Online : 8
 Bugün : 475
 Dün : 488
 Toplam : 1975683
 Ip No : 18.218.91.239
     

 Reklam

 Reklam

 Takvim

Mayıs 2024

Pts Sal Çrş Prş Cum Cts Pzr
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
 

 Reklam

 
 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam






RESMİ İLAN |SİYASET |EĞİTİM |GÜNCEL |ASAYİŞ |TURİZM |KÜLTÜR-SANAT |SAĞLIK |EKONOMİ |SPOR | Gizlilik Politikası


 

   © Copyright - 2012- Fethiye Haber Merkezi - ANASAYFA - Tüm Hakları Saklıdır. 


Bu sitede

Çilem.Net Haber Yazılımı kullanılmaktadır.