Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv          Rss Listesi

“KARABUĞDAY” BİTKİSİ TANITILDI
   
 “KARABUĞDAY” BİTKİSİ TANITILDI

“KARABUĞDAY” BİTKİSİ TANITILDI
 Yazı Boyutu

 Tarih : 21.08.2015 - 11:07:54 


Karabuğday bitkisini tanıtmak amacıyla 'Tarla Günü' etkinliği düzenlendi


Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Fethiye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Karabuğday bitkisini tanıtmak amacıyla 'Tarla Günü' etkinliği düzenledi.

Türkiye'de ilk kez Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BDUTAE) tarafından yetiştirilen, çölyak hastaları için umut ve çiftçiler için yeni bir gelir kapısı olan Karabuğday, Üzümlü Mahallesinde tarla günüyle tanıtıldı. Üzümlü Mahallesinde gerçekleşen Karabuğday tanıtımı öncesinde misafirlere çeşitli ikramlarda bulunuldu.

 

 

“TÜRKİYE’DE ÜRETİLMEYEN BİR ÜRÜNÜ TÜRK EKONOMİSİNE KAZANDIRMAK ÇOK ÖNEMLİ”

Tarla gününe Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Muhammed Sevinç, Fethiye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şaban Sarıkaya Ziraat Mühendisi Hakan Çimen , ilçe kamu kurum temsilcileri ve çiftçilerimizin katılımıyla gerçekleşti. Tarla gününe katılan Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Muhammed Sevinç, insanlık aleminin her dönemde çeşitli değerler ürettiğini, üretilen değerlere yakınlaştıkça insanın çağdaşlaştığını belirtti. Karabuğday üretiminin de insanlık alemini etkileyen bir gelişme olduğunu ifade eden Sevinç “Küreselleşmenin üzerinde oturduğu üç önemli değer var. Bunlar; “rekabetçilik, iş birliği ve yenilikçilik” Bugün Karabuğdayla ilgili yapılan çalışma, kürselleşmenin üzerinde oturduğu değerlere işaret ediyor. Türkiye’de üretilmeyen bir ürünü Türk ekonomisine kazandırmak çok önemli. Biz Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak Karabuğdayı ilimizde iki ilçede Köyceğiz ve Fethiye de denedik. Gördük ki bu ürün üreticimize ve köylümüze fayda getirecek bir ürün.Yine Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak özellikle bu bölgede çok rağbet görülen patates tohumu içinde başvuruda bulunan üreticiye 10 dönümlük patates tohumu veriyoruz” dedi.

 

“ÇİFTÇİMİZİ HEM DOĞDUĞU HEM DE DOYDUĞU YERDE YAŞATMAK İSTİYORUZ”

Fethiye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şaban Sarıkaya da  “Dünyanın birçok ülkesinde üretilen, önemi ve yaygınlığı gün geçtikçe artan, uluslararası ticarette yeri olan karabuğday, 3-3,5 ayda yetişiyor. Karabuğday insan ve hayvan beslenmesinin yanı sıra yeşil gübre, toprak düzenleyicisi, diyet ve tıbbi amaçlı olarak kullanılıyor. İlçe Müdürlüğü olarak İl Müdürlüğümüzün yapmış olduğu çalışmalar ile karabuğday bitkisini ilçemizde deneyerek yaygınlaştırmak ve çiftçimizi hem doğduğu hem de doyduğu yerde yaşatmak istiyoruz” dedi.

 

“ŞU ANDA KANSER TEDAVİSİNDE KULLANILAN ÖNEMLİ BİR MADDE”

Proje Koordinatörü Ziraat Mühendisi Hakan Çimen de, dünyanın birçok ülkesinde yaygın olarak üretilen Karabuğdayın bölgemizde yaygınlaştırmak için yoğun bir çaba sarf ettiklerini ifade ederek, Karabuğdayın dünyada yaklaşık 3,5 milyon hektarlık alanda yetiştiğini, Karabuğdayın en önemli özelliği unu ve danesinde gluten bulunmaması. Çölyak hastalarına alternatif bir ürün kazandırdık. Bitkinin yeşil kısmında rutin denilen tıbbi, aromatik bir madde bulunmakta. Bu rutin maddesi;  şu anda kanser tedavisinde kullanılan  önemli bir madde. Ayrıca bu ürün 90 günlük ömründe 45 gün çiçek açan bir bitki. Bu özelliği ürünü arıcılık için önemli kılıyor. Karabuğdayın yazlık bir bitki olduğunu ve 3 ay gibi kısa bir sürede ürün elde edildiğini aktardı. Karabuğdayın suya çok fazla ihtiyaç duymadığını açıklayan Ziraat Mühendisi Hakan Çimen , ürünün Fethiye için ekonomik bir model olduğunu sözlerine ekledi. Açıklamaların ardından Karabuğday, tarlada incelenerek tanıtımı yapıldı. (Haber/Gökhan Ayyıldız)




 Editör :  Haber Merkezi

Yazdır

Word'e Aktar

Yorum Ekle Tavsiye
 
1 2 3 4 5   Bu Habere Toplam 2 Puan Verildi
 Kaynak :  Haber Merkezi

 Kategori  EKONOMİ

38599 Kişi Tarafından Okundu.

Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 
 
 

 

 Reklam

 Duyuru

 Reklam

 Köşe Yazıları

Ramazan Yıldırım

Ramazan Yıldırım ¬
ÜLKEYİ GEREN BİR CUMHURBAŞKANI: TAYYİP ERDOĞAN

Asım Cezayirlioğlu

Asım Cezayirlioğlu ¬
TÜRKİYE'DE "KUTUPLAŞMA"

Mehmet Uçar

Mehmet Uçar ¬
SURİYE SINIRIMIZDA NE Mİ OLUYOR?

Mesut Koç

Mesut Koç ¬
TERÖR VE BÖLGENİN AKIBETİ
 
 Reklam

 Ziyaretçi İstatistikleri
   
 Online : 5
 Bugün : 515
 Dün : 612
 Toplam : 1976334
 Ip No : 3.141.98.120
     

 Reklam

 Reklam

 Takvim

Mayıs 2024

Pts Sal Çrş Prş Cum Cts Pzr
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
 

 Reklam

 
 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam

 Reklam






RESMİ İLAN |SİYASET |EĞİTİM |GÜNCEL |ASAYİŞ |TURİZM |KÜLTÜR-SANAT |SAĞLIK |EKONOMİ |SPOR | Gizlilik Politikası


 

   © Copyright - 2012- Fethiye Haber Merkezi - ANASAYFA - Tüm Hakları Saklıdır. 


Bu sitede

Çilem.Net Haber Yazılımı kullanılmaktadır.